2 Ocak 2011 Pazar

Pacu Yoğun Bakım'a Hasta Geldiğinde Yapılacak İşlemler

PACU ÜNİTESİNE  HASTA GELDİĞİNDE YAPILACAK İŞLEMLER:
1-İLK ÖNCE HASTANIN PACU BİRİMİNE SEVK EDİLMESİ GEREKLİDİR. BUNUN İÇİN SANTRAL’DEN ( “O”) BİLGİ İŞLEMİ BAĞLATIP VEYA “ 6102” Yİ ARAYIP HASTA İSMİNİ VEREREK PACU’YA TRANSFER ETMESİ İSTENİR.
2-HASTA TRANSFER OLDUĞUNDA  SİSTEMDEN SIRASIYLA “KLİNİK İŞLEMLER- YATAN HASTA LİSTESİ” YOLU İZLENİP BİRİM ADI KISMINDA PACU SEÇİLİR.BURADA TRANSFER EDİLEN HASTA SARI RENKTE GÖRÜNÜR.BU HASTANIN KABUL EDİLMEDİĞİ ANLAMINA GELİR. ŞİMDİ SARI OLARAK İŞARETLENEN HASTANIN ÜZERİNE ÇİFT TIKLAYIP VEYA “ENTER” A BASIP SERVİSE YATIŞ EKRANINI AÇARIZ.BURADA HASTANIN DOKTORUNU BELİRLEMEK GEREKİR. BUNUN İÇİN AÇILAN EKRANDA “D.ARA” KISMINI TIKLIYORUZ.AÇILAN EKRANDAN DOKTOR ADI VEYA SOYADINI YAZIP “SORGULA” TUŞUNA BASIYORUZ.ALT KISIMDA LİSTELENEN DOKTORLARDAN , ARADIĞIMIZ DOKTORUN ÜZERİNE GELİP ÇİFT TIKLIYORUZ. DOKTORU SEÇMİŞ OLDUK. ŞİMDİ YATACAĞI YATAĞI SEÇMEK İÇİN  D.ARA’NIN ALTINDA OLAN “O ARA” BUTONUNA TIKLIYORUZ. AÇILAN EKRANDA Y-1 , Y-2 VS. GİBİ YATAK NUMARALARI GÖRÜNECEK. BURADA BOŞ OLAN YATAĞI ÇİFT TIKLIYORUZ. ODAYI DA SEÇTİK. SON OLARAK KAYIT TUŞUNA BASIP HASTAYI SERVİSE KABUL EDİYORUZ.
3- HASTA KABUL EDİLDİ.HASTA YATTIĞI ZAMAN YAPMAMIZ GEREKEN İŞLEMLER ŞUNLARDIR.
A-) TEDAVİ KODLAMA  *
B-) HASTA İLAÇ İSTEĞİ
C-) HASTA MALZEME ÇIKIŞI  *
D-) LABARATUVAR İSTEK
E-)SERVİSE TRANSFER  *
(Not: * ile işaretli işlemler mutlaka yapılması gerekip, diğer işlemler doktor istediğinde yapılır.)

A-) TEDAVİ KODLAMA: Hasta geldiğinde yapılacak işlemlerden ilki tedavi kodlamadır. Bunun için sırasıyla yine KLİNİK İŞLEMLER-YATAN HASTA LİSTESİ-PACU-  seçilir. Kabul ettiğimiz hastanın üzerine çift tıklayıp veya üzerine gelip ENTER ‘a basılır.Açılan menüde TEDAVİ KODLAMA (3.sırada) seçilir. 4 kere ENTER’A basılır. Kod kısmına aşağıdaki kodlar yazılır.
530360, 530160, 530350, 510122, 530150 (adet kısmına 3 yazılır) , 530330, 552015 daha sonra Kayıt’a basılır.
B-)HASTA İLAÇ İSTEĞİ: Doktor istemişse veya hastaya ilaç kullanılmışsa bu kısım kullanılır. Bunun için hastanın ismine çift tıklanır. Gelen menüden  2.ci sıradaki İLAÇ MALZEME İŞLEMLERİ tıklanır.3 kere ENTER’A  basılır.İmleç “Malzeme adı” kısmına geldiğinde ilacın ilk üç-dört harfi yazılıp Enter ‘a basılır.Altta ilaç ismi çıkar. Burada adet kısmına kaç adet girilmesi gerekiyorsa yazılıp Enter ‘a basılır. İlaç ismi sol panelde görünüyorsa istenmiştir. Daha sonra kayıt butonuna basılır. Personel gönderilir. İlaç alınır.

C-HASTA MALZEME ÇIKIŞI: Malzeme çıkışı da hastayı kabul ettikten sora yapılması zorunlu işlemlerdendir. Bunun için ilaç istediğimiz ekran açılır ( KLİNİK İŞLEMLERİ-YATAN HASTA LİSTESİ- HASTA ÜZERİNE GELİNİP ÇİFT TIKLANIR- İLAÇ MALZEME İŞLEMLER ) . Açılan ekranda sağ üst kısımda HASTA İLAÇ ÇIKIŞ yazan sekmeye tıklanır.Malzeme adı kısmına % işareti yazılır ( Shift tuşu+5 ) Enter’a basılır.Burada depomuzda bulunana bütün malzemeler görünür. Bu kısımdan kullandığımız malzemeyi ve adetini yazıp ENTER’a basarız. Sol panele geçen malzeme düşülmüş olur..Bu şekilde yukarı aşağı ok tuşlarıyla kullandığımız tüm malzemeleri düşeriz. Kayıt Tuşu’na basıp işemi tamamlarız.

D-) LABARATUVAR İSTEK:
Kan tahlili:İstemi yapacağımız hastanın üzerine gelinir. Çift tıklanır ve açılan menüden LABARATUVAR İSTEK GİRİŞ ( TOPLU )  kısmı tıklanır. Açılan pencereden “LBS istem” butonu tıklanır.açılan pencereden istediğimiz tahliller seçilir . Sonra sağ üstteki çıkış butonuna basılır. Tahlillerimiz sağ alt kısımda görünür. Kayıt der istemi gerçekleştiririz.
Barkod Çıkarma: İstemini yaptığımız tahlillerin barkodlarını çıkarırken, ilk önce ana ekrana döneriz. KLİNİK İŞLEMLERİ , LABARATUVAR MODÜLÜ – MALZEME SÜREÇLERİ  yazan ekrana kadar dönmemiz gerekir. Şimdi Sırasıyla  ANA EKRAN- LABARATUVAR MODÜLÜ –LABARATUVARA GÖNDERİLEN HASTA LİSTESİ- GÖNDERDİĞİMİZ BİRİM ( RÖNTGEN , BİYOKİMYA VS.. ) SEÇİLİR. Hastanın ismini aşağıdaki resimdeki yerlere yazıyoruz.
Daha sonra Sorgula tıklanarak hasta bulunur. İstemini yaptığımız tahlil  yanında görünür ve pembe renktedir. Çünkü daha onaylamadık istemi. Şimdi “ONAY”  a basarız.Yazıcı çıktısı istiyor musunuz dediğinde hayır  seçiyoruz. Şimdi de “barkod bas” a tıklarız. Çıkarmak istediğimiz barkodları seçip “ seçili tüpler için barkod bas” dediğimizde barkod basılmış olur.

E-)SERVİSE TRANSFER  *
Tüm işlemlerimiz bitmiş oldu. Hastayı servisine göndereceğimiz zaman sırasıyla  KLİNİK İŞLEMLERİ-YATAN HASTA LİSTESİ- PACU- HASTA ÜZERİNE GELİNİP ÇİFT TIKLANIR. Açılan menüde” SERVİSE TRANSFER İŞLEMİ” seçilir.BİRİMİNİZİ SEÇİNİZ  kısmında hastayı transfer edeceğimiz birimi seçip KAYIT BUTONU’na basıyoruz.  Bize sorulan soruya Hayır diyoruz. Hasta gitmiş oldu. Böylelikle tüm işlemleri tamamlamış oluyoruz…

NOT: TAKILDIĞINIZ YERLERDE “0 “ DAN BİLGİ İŞLEM’İ ARAYABİLİR VEYA DİREKT OLARAK “ 6102” DEN NÖBETÇİ SEKRETERLE İLETİŞİME GEÇEBLİRSİNİZ.

PACU NEDİR?

Pacu bilindiği gibi bir piranha cinsi olmasının yanında tıbbi olarak  kullanılan bir ünitedir. İngilizce açılımı " Post-op Anesthesia Care Unit" olan Pacu'nun Türkçe anlamı "Ameliyat Sonrası Bakım Ünitesi'dir.

Bu ünite klasik bir yoğun bakım değildir. Buradaki hastalar yoğun bakıma gidecek kadar ağır durumda olmayan hastalar alınır genellikle. Anestezi sonrası uyanamama , tansiyon yüksekliği gibi sorunları olan hastalar servislerine gönderilmeden önce buraya alınır.Bir süre izlendikten sonra daha iyi bir duruma gelince servislerine gönderilir.